Sınavsız İlahiyat Tamamlama (İLİTAM) İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

2019 Sınavsız İlahiyat Tamamlama (İLİTAM) İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Haberimizin Detayından Ulaşabilirsiniz..

Sınavsız İlahiyat Tamamlama (İLİTAM) İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yayınlama: 18.07.2019
2.542
A+
A-

SINAVSIZ İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA (İLİTAM) İLE İLGİLİ EN GÜNCEL HABERLER İÇİN GRUBUMUZA KATILIN! TIKLAYINIZ..

(1) İlahiyat Lisans Tamamlama Programına kimler başvurabilir?

18.05.2018 tarihinden önce ilahiyat önlisans programından mezun olan adaylar programa başvuru hakkına sahiptirler.

(2) Başvurular nereye ve nasıl yapılmaktadır?

Başkanlığımız resmi web sitesi üzerinden ilan edilen programlara başvurular başvuru sistemi üzerinden e-Devlet aracılığı ile yapılmaktadır.

(3) Yerleştirme işlemleri nasıl olmaktadır?

Başvuru ve tercihlerin yapılması aşamasında, adayların yerleştirme işlemlerine esas olacak önlisans mezuniyet tarihi, mezuniyet alanı ve mezuniyet not ortalamaları YÖKSİS Veri Tabanından otomatik olarak çekilecektir.

Bilgilerinde hata olanların başvuru ve tercih süresi içerisinde mezun oldukları yükseköğretim kurumuna başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir.

Yerleştirme işlemleri, adayların ilahiyat önlisans mezuniyet not ortalamalarının 2 katı alınarak hesaplanan yerleştirme puanlarına ve tercihlerine göre sıralamaya tabi tutularak yapılacaktır. İlahiyat Lisans Tamamlama kapsamında 2018 yılında programa yerleşen adaylar ile bu kapsamda yerleşip mezun olan adayların yeniden başvurmaları halinde yerleştirme puanları % 50 oranında düşürülerek yerleştirme işlemine alınacaktır.

(4) İlahiyat Lisans Tamamalamaya başvurup bir lisans programına yerleştikten sonra önlisans diplomama ne olacak?

Adayın program kapsamında bir lisansa yerleşmiş olmasının, mevcut önlisans diplomalarının geçerliğine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

(5) Önlisans eğitimim sırasında aldığım derslerden lisans eğitimime başlamadan önce muaf tutulur muyum?

19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” 9 uncu maddesinde “Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca, ilgili fakülte yönetim kurulunca, öğrencilerin önlisans eğitiminde almış oldukları dersler göz önünde bulundurularak, öğrencilerin lisans programında almaları gereken derslere muafiyet verilebilir.

(6) Yerleştiğim lisans programından kaç yılda mezun olurum? Kaçıncı sınıftan başlarım?

6.11.1981 tarihli ve 17506 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun m.18/b-5 hükmü uyarınca, öğrencilerin kabulü, ders intibakları ve çıkarılmaları ile eğitim – öğretim ve sınavlara ait işlemleri hakkında karar verme yetkisi İlgili Fakülte Yönetim Kurulu’na aittir. Bu doğrultuda, adaylar, yerleştirildikleri üniversitelerin belirleyeceği derslerden muaf olup öğrenim görmeye başlarlar. 2547 sayılı Kanun uyarınca bu konudaki takdir yetkisi tamamen üniversiteye aittir.

(7) Kamu/Özel Sektör çalışanıyım. Derslere gitmeden mezun olmak için uzaktan öğretimle açılan programları seçtim. Ancak üniversite bazı uygulamalı dersler, stajlar için beni üniversiteye çağırıyor. Neden?

“Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar” ın 6/1-(f) maddesinde “Yükseköğretim kurumu, eğitim-öğretimi desteklemek amacıyla uzaktan öğretim  kapsamındaki bazı dersleri, derslerin belirli kısımlarını, uygulamaları, stajları veya laboratuvar çalışmalarını örgün öğretim bileşenlerini içerecek şekilde tasarlayabilir.” hükmü bulunmaktadır.

Bu doğrultuda, program “uzaktan” olarak açılmasına rağmen üniversitenin yüz yüze eğitim verilmesi hususunda takdir yetkisini kullandığı dersler için öğrenciler üniversiteye gitmek zorundadır. Herhangi bir mağduriyet durumunun yaşanmaması için aday öğrencilerin tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerden konu ile ilgili bilgi istemeleri tavsiye olunur.

(8) 2018 İlahiyat Lisans Tamamlamada bir lisans programına yerleştirildikten sonra 2019 yılında programa tekrar başvuru hakkına sahip olur muyum?

18.05.2018 tarihinden önce ilahiyat önlisans programından mezun olan adaylar programa başvuru hakkına sahiptirler.

Yerleştirme işlemleri, adayların ilahiyat önlisans mezuniyet not ortalamalarının 2 katı alınarak hesaplanan yerleştirme puanlarına ve tercihlerine göre sıralamaya tabi tutularak yapılacaktır. İlahiyat Lisans Tamamlama kapsamında 2018 yılında programa yerleşen adayların yeniden başvurmaları halinde yerleştirme puanları % 50 oranında düşürülerek yerleştirme işlemine alınacaktır.

Adayın puanının kesilmesi için bir önceki yerleştirmelerde herhangi bir lisans programına yerleşmesi yeterli olup kaydını yaptırıp yaptırmadığına, aktif öğrenci olup olmadığına, ya da kaydını yaptırsa bile sildirmiş olup olmadığına bakılmaksızın puanı kesilmektedir.

(9) İlahiyat önlisans programında halen öğrenciyim. Mezun olduğumda İlahiyat Lisans Tamamlama Programından yararlanabilecek miyim?

Program sadece 18.05.2018 tarihinden önce ilahiyat önlisans programlarından mezun olmuş adayları kapsamaktadır.

(10) İki tane lisans programını aynı anda okuyabilir miyim?

Bir öğrencinin, eş zamanlı olarak 1 den fazla örgün lisans programında öğrenim görmesi mümkün değildir. Ancak, biri örgün diğeri açıköğretim metoduyla verilen farklı lisans programlarında öğrenim görmenin önünde mevcut şartlarda herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. Şura Taşkömür dedi ki:

    Sınavsız ilitam yeni gördüm ve başvuru süresi geçmişti peki sınavsız geçiş her sene tekrarlanacak mı?

  2. admin dedi ki:

    Hemen hemen her yıl sınavsız ilitam başvuruları oluyor.

  3. Mustafa demir dedi ki:

    İlahiyat ilitam mezunu hangi meslekleri yapabilir

2024 DHBT, Türkiye Geneli ÜCRETSİZ 15'li Online Deneme Sınav Paketi