Mevlid Kandili Dualarla İdrak Edildi..

İstanbul Eyüp Sultan Camii’nde düzenlenen ‘Mevlid Kandili Özel Programı’nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Gönüllerimizdeki Peygamber muhabbetini, hayata Peygamber ahlakı, kulluk sorumluluğu ve ümmet bilinci olarak taşıyalım” dedi.

Mevlid Kandili Dualarla İdrak Edildi..
Yayınlama: 09.11.2019
737
A+
A-

Alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed’in doğum günü olan Mevlid Kandili, yurdun tüm camilerinde dualar ve salavatlarla idrak edildi.

Mevlid Kandili münasebetiyle camilerde düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programlarda, Kur’an-ı Kerim okundu, salavatlar getirildi ve İslam dünyası için dualar edildi.

Programlarda, Hz. Peygamberin insanlığa getirdiği rahmet yüklü mesajlarından konular anlatıldı. Diyanet İşleri Başkanlığının Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle belirlediği “Peygamberimiz ve Aile” teması çerçevesinde ailede adaletin, ihsanın, fedakârlığın, sorumluluk bilincinin, istişarenin, karşılıklı yardımlaşma ve anlayışın hâkim kılınmasının, eşlerin birbirine güven duyması, sevinç, mutluluk ve kederlerini paylaşmasının önemi, Hazreti Peygamberin aile hayatının çağları aşan güzellikleriyle anlatıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Eyüp Sultan Camii’nde düzenlenen ‘Mevlid Kandili Özel Programı’na katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, burada yaptığı konuşmada Hazreti Muhammed’in örnek kişiliğine ve insanlık için getirdiği değerlerin önemine dikkat çekerek, “Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de onu; ‘Andolsun, Allah’ın Resülünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır’ şeklinde tanımlayıp, her alanda en güzel örneğimiz ve rehberimiz olarak ilan etmektedir” dedi.

“Onun tebliğ vazifesini bugün bizler yerine getireceğiz”

Hazreti Peygamberin şahit, müjdeci ve uyarıcı olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Allah Rasulü Efendimiz, hakkın, hakikatin, merhametin ve hak yolda olanların şahidi olmuştur. O, Allah’a kulluk bilinciyle iyilik ve ibadet üzere bir hayat yaşayanların rehberi ve müjdecisi, kötülüklere bulaşan zulme ve isyana saplananlara karşı Allah’ı, mahşer gününü, azabı hatırlatan bir uyarıcı olmuştur. Onun uyarıcılığı Kur’an-ı Kerim ve sünneti vesilesiyle kıyamete kadar devam edecektir” diye konuştu.

Başkan Erbaş, Hazreti Peygamberin, bütün insanlığı karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için Allah’a davet ettiğini hatırlatarak, “Bugün bu davetin sorumluluğu, onun ümmeti olarak bizim üzerimizdedir. Babalar, anneler oğullarına, kızlarına rehberlik edecektir. Herkes birbirine karşı güzellikleri anlatacak. Onun tebliğ vazifesini bizler bugün yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Peygamberimizi sevmek demek, getirdiği değerleri yaşamak demektir”

Başkan Erbaş, Peygamber Efendimizin alemlere rahmet olarak gönderildiğine işaret ederek, “O, bütün insanlık için huzurun, merhametin, adaletin, şefkatin rehberidir. O olmasaydı insanlık nasıl doğru yolu bulacaktı? Onun getirdiği ilkelere, onun insanlığa kazandırdığı değerlere bugün sahip çıkmazsak kurtuluşumuz mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, bugün insanlığın en büyük sorununun ahlak krizi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Peygamber Efendimizin ahlakına bütün gücüyle sarılmayan insanlık, insani erdemleri, yardımlaşmayı, dayanışmayı, paylaşmayı, dostluğu, vefayı kaybeder. Peygamber Efendimizi görmeyen insanlık, kendini kaybetmeye mahkumdur. Onu görmek, onun getirdiği Kur’an’ı görmek demektir. Onu görmek, onun sünnetine sahip çıkmak demektir. Eğer biz Kur’an’a ve sünnete sahip çıkar, hayatımızı Kur’an ve sünnete göre tanzim edersek Allah Resulü Efendimizi görmüş sayılırız. Peygamber Efendimizi sevmek demek, aynı zamanda onu hakkıyla anlamaya azmetmektir. Getirdiği değerleri yaşamaya gayret etmek demektir. Onun üstün ahlakını ahlak edinmektir. Onu sevdiğimizin ispatı, sünnetini yaşamaktır.”

“Sünneti göz ardı ederek İslam’ın anlaşılması ve yaşanması mümkün değildir”

Hazreti Peygamberin sünnetinin, Kur’an’ın hayata dönüşmüş şekli olduğunu belirten Başkan Erbaş,  “Hazreti Aişe validemize soruyorlar, ‘Bize Rasulullah’ı anlatır mısın?’ Cevabı şu oluyor; ‘Siz hiç Kur’an okumaz mısınız? Onun hayatı Kur’an’dır.’ Ne yapıyorsa Kur’an’a göre yapıyordu, nasıl yaşıyorsa Kur’an’a göre yaşıyordu. Adeta Kur’an okuyun ve Allah’ın Resulünü tanıyın diyor. Kur’an’dan sonra İslam’ın ikinci temel kaynağı sünnettir. Dolayısıyla sünneti göz ardı ederek İslam’ın anlaşılması ve yaşanması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Günümüzde Müslümanca bir duruşun ve hayatın inşası için aile değerlerinin korunmasının oldukça önemli olduğunun altını çizen Başkan Erbaş, “Bugün bireysel, sosyal ya da küresel boyutta yaşanan bütün sıkıntıların ya da güzelliklerin aileyle güçlü bir ilişkisinin olduğu açıktır. Dolayısıyla daha iyi bir hayat için muhtaç olduğumuz temel değerler öncelikle ailede hayat bulacak, oradan topluma ve dünyaya huzur katacaktır” dedi.

“Ailede huzuru yaşamanın yolu, Peygamberimizin gösterdiği değerleri ailemizde hâkim kılmaktan geçer”

Hazreti Peygamberin aile hayatından örnekler veren Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Peygamberimiz tüm aile fertlerine daima merhametle, adaletle, iyilikle, güzellikle davranmış; bütün ilişkilerinde insan onuruna saygıyı esas almıştır. ‘Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.’ hadis-i şerifi, bu hakikatin ifadesidir. O, ailesine karşı insanlığın en şefkatli olanıdır, aile değerlerine en bağlı olanıdır. Dolayısıyla bugün aileyi korumanın ve güçlendirmenin, ailede huzuru yaşamanın yolu, Peygamber Efendimizin gösterdiği değerleri ailemizde hâkim kılmaktan geçer.”

“Davranışlarımızı güzel ahlak ekseninde muhasebe edelim”

Başkan Erbaş, Mevlid-i Nebi’nin, aynı zamanda Müslümanlar için bir tefekkür ve muhasebe iklimi olduğunu ifade ederek, “Sözlerimizi hakikat, nezaket ve zarafet ekseninde muhasebe edelim. Davranışlarımızı güzel ahlak ve Peygamberimizin davranışları ekseninde muhasebe edelim. Kendimize, ailemize, çevremize, gençlerimize karşı sorumluluklarımızı iman ve kulluk ekseninde muhasebe edelim.  Bütün hayatımızı, rahmet Peygamberinin hayatı ve sünneti ekseninde muhasebe edelim. Bu geceyi vesile kılalım. Hatalarımızdan ve günahlarımızdan arınalım” diye konuştu.

Milletimizin, İslam aleminin Mevlid Kandili’ni tebrik eden Başkan Erbaş, “Gönüllerimizdeki Peygamber muhabbetini, hayata Peygamber ahlakı, kulluk sorumluluğu ve ümmet bilinci olarak taşıyalım” dedi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı dua etti.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.