“İşaret Dilinin Varlığını Kur’an-ı Kerim’den ve Zekeriya Peygamber’den Öğreniyoruz”

İstanbul Müftülüğünce din görevlilerine yönelik düzenlenen “Braille alfabesi ve İşaret Dili Kursu”nu tamamlayan kursiyerler için mezuniyet töreni düzenlendi. Detaylar haberde…

“İşaret Dilinin Varlığını Kur’an-ı Kerim’den ve Zekeriya Peygamber’den Öğreniyoruz”
Yayınlama: 08.03.2019
625
A+
A-

İstanbul Müftülüğünün görme ve işitme engellilere din hizmetlerini ulaştırmak amacıyla hayata geçirdiği “Braille alfabesi ve İşaret Dili Kursu”nu tamamlayan kursiyerler için mezuniyet töreni yapıldı.

Fatih Müftülüğü Konferans Salonu‘nda gerçekleştirilen tören, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende, kurslara katılan din görevlileri, Kur’an-ı Kerim ayetlerinin ve hadislerin Braille alfabesi ve işaret diliyle ifade edilmesine ilişkin örnekler sundu, işaret diliyle İstiklal Marşı’nı okudu.

Törebde din görevlilerine hitap eden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, dil bilen, bilmeyen, sesle anlaşabilen ve işitme engeli sebebiyle sessiz olarak anlaşan insanların probleminin doğru anlaşılmak olduğunu söyledi.

“Karşınızdakini anlamak, onun doğru anlaşılmasını sağlamak ve gönlündeki hicrana, sıkıntıya ortak olabilmek karşımızdakinin dilini öğrenmekle mümkündür.” diyen Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bu, bugüne kadar sadece konuşulan lisanlar gibi anladığımız bir konuydu ama şimdi anladık ve gördük ki bir de sessiz, kelimesiz, işaretle konuşulan bir dil var. Biz insan merkezli din hizmetini hayata geçirmeye çalışan Diyanet mensupları olarak o dili de öğrenelim ki o kardeşlerimizin dertlerini anlayalım, onlarla da diyalog kurabilelim, bunu arzu ettik. İşaret dilinin varlığını Kur’an-ı Kerim’den ve Zekeriya Peygamber’den öğreniyoruz.”

Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığına, “Biz de duyan, konuşan kardeşlerimiz gibi Rabbimize ibadet etmek, Kur’an okumak istiyoruz.” diye müracaat eden işitme engelli vatandaşların talebine Başkanlığın kayıtsız kalmadığını belirterek Dini Kavramlar Sözlüğü’nün ilk önce bu amaçla hazırlandığını söyledi.

Daha sonra engelli bireylerin dini bilgiler öğrenmesine yönelik kurslar açıldığını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, din görevlilerinin işaret dilini bilerek engellilerin sorun ve isteklerini anlaması için böyle bir seferberlik başlatıldığını kaydetti.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘İnsanın olduğu her yerde Kur’an kursu olmalı, her yerde din hizmeti veren biz olmalıyız.’ perspektifinden yola çıkarak özellikle engelli bireylere de ulaşmanın yolunu bulmak üzere adımlar atıyor. Görme engelli kardeşlerimize Braille alfabesiyle Kur’an okumayı öğretmek ve onun yaygınlaştırılması, işitme engelli kardeşlerimize işaret diliyle Kur’an’ı, namazı, ibadeti öğretmek şeklindeki bu hizmetler gerçekten Başkanlığımızın hem etki alanını arttırdı hem de görevlilerimizin daha çok insana, daha çok gönüle dokunmasını sağlayacak bir imkan sundu. En önemlisi de işaret diliyle konuşan kardeşlerimiz, anlaşılmak gibi önemli bir konuma ulaştılar.”

Töreb kursiyerlere sertifika takdimiyle sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.